Home > Artikkelit > Birds and animals > Varangin niemimaan surrealistiset kivimaisemat artikeli

Varangin niemimaan surrealistiset kivimaisemat artikeli

Koe jännittävä kuvausmatka kiehtoviin Varangin niemimaan maisemiin Pohjois-Norjaan Kirsi MacKenzien ja Jouni Männistön johdolla.

 • Ajankohta: 10.-16.8.2020 (Vardö 10.-14.8 ja Kongsfjord 14.-16.8.2020
 • Ryhmän koko: 4-6
 • Lähtö ja paluu: Ivalon lentokenttä
 • Hinta: Kysy tarjous
 • Majoitus: Vardö Apartments ja Kongsfjord Gjestehus
 • Paketti sisältää: Kuljetus Ivalon lentokentältä, majoittuminen 3 yötä, opastus 4 päivää, opetus, kurssimateriaali, ruoat 4 päivänä.

Vardö – Hamningberg

Varangin niemimaasijaitsee Norjan pohjoisimmassa osassa Barentsinmeren rannalla. Varangin niemimaan surrealistinen maisema on suurimmaksi osaksi saanut muotonsa ennen viimeistä jääkautta. Noin 440 miljoonaa vuotta vanhat sedimenttikivet muodostavat kerrossarjoja, jotka ovat monin paikoin jyrkästi pystyyn kääntyneitä. Ei voi olla pohtimatta, millainen myllerrys maankuoressa on käynyt, kun kalliot ovat saaneet lopullisen muotonsa. 

Vardöstä on noin 40 kilometrin matka Hamningbergin kalastajakylään. Tie kiemurtelee serpentiinimäisesti terävien kallioiden keskeltä ja kaikki kuvauspaikkamme löytyvät tämän tien varrelta. Laajojen maisemien lisäksi kannattaa ehdottomasti keskittyä myös yksityiskohtien kuvaamiseen. Jokaisella kivellä on oma tarinansa. Sedimenttikallioiden väriskaala on upea. Aurinko saa värit hohtamaan, mutta myös pilvisellä säällä värit ovat yllättävän voimakkaita.

Hornöya

Hornöyan saarelle on kymmenen minuutin venematka Vardöstä ja teemme sinne yhden päiväretken sään ollessa suosiollinen. Saarella majailee kymmeniä tuhansia lintuja, ja lunneja pääsee kuvaamaan muutaman metrin päästä. Lunnien lisäksi saarelta löytyy mm. pikkukajavia, alleja, etelänkiisloja, meri-ja karimetsoja sekä ruokkia. Saaren lisäksi lintuja löytyy kuvattavaksi myös muualtakin. Merikotkia näkyy yllättävän paljon. Vaikka workshopin painopiste on maisemakuvauksessa, niin lintukuvaukseenkin saa hyvää opastusta. 

http://www.hornoya.com/about/

Kongsfjord – Berlevåg 

Varangin niemimaan luoteisosan pieni kalastajakylä Kongsfjord henkii rauhaa. Kylässä asuu vain nelisenkymmentä asukasta. Viehättävä majapaikkamme Kongsfjord gjestehus sekä paikallinen ruokakauppa Kongsfjord Landhandel ovat nähtävyyksiä jo itsessään. Kuvauspaikkamme löytyvät Kongsfjordin ja Berlevågin väliseltä tieosuudelta.

https://www.kongsfjord-gjestehus.no/

http://kulturarv.no/kulturminne/kongsfjord-landhandel-cafe

Hienoin maisemakohde on Sandfjordenin vuono, jossa kannattaa olla laskuveden aikaan. Tällöin avautuu myös reitti mystiselle kivipuita kasvavalla saarelle. 

Sää saattaa vaihtua hyvin nopeasti ja joskus mereltä nousee usva, joka voi peittää koko maiseman. Keskilämpötila elokuussa on 5-10 asteen välillä, joten ehdottomasti varustautua lämpimillä vaatteilla. Kumisaappaat ovat tarpeen, jos haluaa kuvata veden äärellä. Aina kannattaa muistaa, että huono sää voi olla mitä parhain kuvaussää. 

Elokuussa aurinko laskee ja nousee muutaman tunnin ajaksi ja tämä aika on ehdottomasti parasta kuvausaikaa. Tällöin meidän kannattaa aina olla kuvauspaikoilla. Nukkumaan lähdemme siis aina hyvän valon aikaan aamuyöllä ja voimme rauhassa nukkua aamupäivällä puoleenkin päivään asti. https://www.timeanddate.com/sun/norway/varda?month=8&year=2020

Toinen tärkeä seurattava asia säätiedotuksen lisäksi on vuoroveden vaihtelu. Kaksi kertaa vuorokauden aikana toistuva vuoroveden vaihtelu muuttaa maisemaa jatkuvasti, ja vuorovesitaulukon seuraaminen onkin tärkeää, jos haluaa olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

https://www.tide-forecast.com/locations/Vardo-Norway/tides/latest

Workshopin tavoitteet, kohderyhmä ja sisältö

Workshop on tarkoitettu keskitason ja edistyneille valokuvaajille, jotka hallitsevat oman kameran käytön. Workshopin tarkoitus on auttaa sinua kehittymään valokuvaajana ja samalla tarjota luontoelämyksiä inspiroivissa maisemissa. Teoriatuntien lisäksi workshopin aikana osallistujat saavat kuvaustehtäviä ja palautetta omista kuvistaan. Matkan aikana pyrimme kuvaamaan mahdollisimman paljon. Ryhmä on pieni, joten osallistujat saavat henkilökohtaista ohjausta ja neuvoja kuvauspaikoilla. Maasto on paikoitellen hankalaa, mutta kävelymatkat eivät ole pitkiä. 

Teoriatuntien sisältö:

 • Maisemavalokuvaajan välineet 
 • Kameran asetukset 
 • Manuaalitarkennus ja syvyysterävyyden laajentaminen (focus stacking –menetelmä)
 • Suotimien käyttö
 • Pitkät valotukset ja kameran bulb-toiminto 
 • Useiden valotusten yhdistäminen 
 • Sommittelu
 • Valon taju
 • Luovat tekniikat (hallittu kameran liikuttelu ja monivalotus)

Workshopin varustelista:

 • Digikamera ja kameran käyttöohje
 • Jalusta
 • Objektiiveja (ainakin laajakulma ja tele)
 • Suotimia harkinnan mukaan (polarisaatiosuodin, puoliharmaa, pitkiin valotuksiin harmaasuotimia (jopa 9, 10 tai 15 aukon)
 • Läppäri 
 • Vaatetus sään mukaan, kumisaappaat harkinnan mukaan

Majoitus:

Varaukset ja lisätietoa:

Kirsi MacKenzie:

Puh . +358442433364, kirsimackenzie@gmail.com

Jouni Männistö

Puh. +358407778572, arcticcameraivalo@gmail.com

You may also like...