Home > Trips> Northern Norway > Kirsi MacKenzien workshop; Varangin niemimaan surrealistiset kivimaisemat 9.-14.8.2020

Kirsi MacKenzien workshop; Varangin niemimaan surrealistiset kivimaisemat 9.-14.8.2020 - 6 Days

Koe mielenkiintoinen maisemavalokuvauksen workshop kiehtovissa Varangin niemimaan maisemissa Kirsi MacKenzien ja Jouni Männistön johdolla loppukesästä eli 9.-14.8.2020. Workshoppien vetäjä Kirsi MacKenzie toimii kieltenopettajana Humanistisessa ammattikorkeakoulussa sekä valokuvaajana ja valokuvauksen opettajana. Valokuvaajaksi Kirsi valmistui Axxellista vuonna 2015. Kirsi on pitänyt useita näyttelyitä ja workshoppeja eri puolella maailmaa. Arctic Cameran Jouni Männistö toimii matkan ajan matkanjohtajana, oppaana ja apuopettajana. Jouni Männistö on Pohjois-Lapin valokuvausseuran puheenjohtaja ja harrastaa itsekin valokuvausta.

Matkaan lähdetään Ivalosta 9.8.2020 klo 9.00, Kongsfjordissa ollaan 9.-11.8. ja Vardössä 11.-14.8. Matka päättyy Ivaloon 14.8. illasta klo 17.00 jälkeen.  Ryhmän koko on vain 4-6 henkilöä, joten yksilöllisyys säilyy koko kurssin ajan.

Tee varaus jo tänään, sillä paikkoja on rajoitetusti.

Workshopin tavoitteet, kohderyhmä ja sisältö

Workshop on tarkoitettu keskitason ja edistyneille valokuvaajille, jotka hallitsevat oman kameran käytön. Workshopin tarkoitus on auttaa sinua kehittymään valokuvaajana ja samalla tarjota luontoelämyksiä inspiroivissa maisemissa. Teoriatuntien lisäksi workshopin aikana osallistujat saavat kuvaustehtäviä ja palautetta omista kuvistaan. Matkan aikana pyrimme kuvaamaan mahdollisimman paljon. Ryhmä on pieni, joten osallistujat saavat henkilökohtaista ohjausta ja neuvoja kuvauspaikoilla. Maasto on paikoitellen hankalaa, mutta kävelymatkat eivät ole pitkiä. Teoriatuntien lisäksi aikaa menee matkoihin Ivalosta Vardööseen ja Kongsfjordiin ja takaisin Ivaloon. Sivun alla on päiväkohtainen aikataulutettu ohjelma.

Teoriatuntien sisältö:

 • Maisemavalokuvaajan välineet
  Kameran asetukset
  Manuaalitarkennus ja syvyysterävyyden laajentaminen (focus stacking –menetelmä)
  Suotimien käyttö
  Pitkät valotukset ja kameran bulb-toiminto
  Useiden valotusten yhdistäminen
  Sommittelu
  Valon taju
  Luovat tekniikat (hallittu kameran liikuttelu ja monivalotus)

Workshopin varustelista:

 • Digikamera ja kameran käyttöohje
  Jalusta
  Objektiiveja (ainakin laajakulma ja tele)
  Suotimia harkinnan mukaan (polarisaatiosuodin, puoliharmaa, pitkiin valotuksiin harmaasuotimia (jopa 9, 10 tai 15 aukon)
  Läppäri
  Vaatetus sään mukaan, kumisaappaat harkinnan mukaan

Kuvaus workshopin kohteista

Vardö – Hamningberg

Varangin niemimaa sijaitsee Norjan pohjoisimmassa osassa Barentsinmeren rannalla. Varangin niemimaan surrealistinen maisema on suurimmaksi osaksi saanut muotonsa ennen viimeistä jääkautta. Noin 440 miljoonaa vuotta vanhat sedimenttikivet muodostavat kerrossarjoja, jotka ovat monin paikoin jyrkästi pystyyn kääntyneitä. Ei voi olla pohtimatta, millainen myllerrys maankuoressa on käynyt, kun kalliot ovat saaneet lopullisen muotonsa.

Vardöstä on noin 40 kilometrin matka Hamningbergin kalastajakylään. Tie kiemurtelee serpentiinimäisesti terävien kallioiden keskeltä ja kaikki kuvauspaikkamme löytyvät tämän tien varrelta. Laajojen maisemien lisäksi kannattaa ehdottomasti keskittyä myös yksityiskohtien kuvaamiseen. Jokaisella kivellä on oma tarinansa. Sedimenttikallioiden väriskaala on upea. Aurinko saa värit hohtamaan, mutta myös pilvisellä säällä värit ovat yllättävän voimakkaita.

Hornöya

Hornöyan saarelle on kymmenen minuutin venematka Vardöstä ja teemme sinne yhden päiväretken sään ollessa suosiollinen. Saarella majailee kymmeniä tuhansia lintuja, ja lunneja pääsee kuvaamaan muutaman metrin päästä. Lunnien lisäksi saarelta löytyy mm. pikkukajavia, alleja, etelänkiisloja, meri-ja karimetsoja sekä ruokkia. Saaren lisäksi lintuja löytyy kuvattavaksi myös muualtakin. Merikotkia näkyy yllättävän paljon. Vaikka workshopin painopiste on maisemakuvauksessa, niin lintukuvaukseenkin saa hyvää opastusta.

http://www.hornoya.com/about/

Kongsfjord – Berlevåg

Varangin niemimaan luoteisosan pieni kalastajakylä Kongsfjord henkii rauhaa. Kylässä asuu vain nelisenkymmentä asukasta. Viehättävä majapaikkamme Kongsfjord gjestehus sekä paikallinen ruokakauppa Kongsfjord Landhandel ovat nähtävyyksiä jo itsessään. Kuvauspaikkamme löytyvät Kongsfjordin ja Berlevågin väliseltä tieosuudelta.

https://www.kongsfjord-gjestehus.no/
http://kulturarv.no/kulturminne/kongsfjord-landhandel-cafe

Hienoin maisemakohde on Sandfjordenin vuono, jossa kannattaa olla laskuveden aikaan. Tällöin avautuu myös reitti mystiselle kivipuita kasvavalla saarelle.

Sää saattaa vaihtua hyvin nopeasti ja joskus mereltä nousee usva, joka voi peittää koko maiseman. Keskilämpötila elokuussa on 5-10 asteen välillä, joten ehdottomasti varustautua lämpimillä vaatteilla. Kumisaappaat ovat tarpeen, jos haluaa kuvata veden äärellä. Aina kannattaa muistaa, että huono sää voi olla mitä parhain kuvaussää.

Elokuussa aurinko laskee ja nousee muutaman tunnin ajaksi ja tämä aika on ehdottomasti parasta kuvausaikaa. Tällöin meidän kannattaa aina olla kuvauspaikoilla. Nukkumaan lähdemme siis aina hyvän valon aikaan aamuyöllä ja voimme rauhassa nukkua aamupäivällä puoleenkin päivään asti.

Toinen tärkeä seurattava asia säätiedotuksen lisäksi on vuoroveden vaihtelu. Kaksi kertaa vuorokauden aikana toistuva vuoroveden vaihtelu muuttaa maisemaa jatkuvasti, ja vuorovesitaulukon seuraaminen onkin tärkeää, jos haluaa olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa.
https://www.tide-forecast.com/locations/Vardo-Norway/tides/latest

Majoitus:

Vardö Apartments
Hospitalgt 6A, 9950 Vardø,
Svein Ole Karlsen
Puhelin:+ 47 99402102

Kongsfjord Gjestehus I Havna Vandrerhjem
Fiskeværsveien, Kongsfjord
Puhelin: +47 78981000

Lisätietoa:

Kirsi MacKenzie
workshop opettaja
GSM +358 44 243 3364
kirsimackenzie@gmail.com

Matkavaraukset ja vastuullinen matkanjärjestäjä

Arctic Camera
Jouni Männistö
GSM +358 40 777 8572
arcticcameraivalo@gmail.com

Overview

Kirsi MacKenzie

Olen Kirsi MacKenzie, tämän workshopin opettaja.

Ks. CVni ja portfolioni.

Toimin kieltenopettajana Humanistisessa ammattikorkeakoulussa sekä valokuvaajana ja valokuvauksen opettajana. Valokuvaajaksi valmistuin Axxellista vuonna 2015 ja lopputyöni oli näyttely pohjoismaisista maisemista. Näyttelyni on ollut esillä mm. Kuopion VB-keskuksessa, Finlandia-talolla, Kuva & Kamera -messuilla ja Teheranissa. Olen ollut mukana myös useassa ryhmänäyttelyssä. Näyttelyiden lisäksi olen pitänyt useita kuvaesityksiä mm. festivaaleilla ja tapahtumissa mm. Vuoden luontokuva, Hanko Foto Festival, Vårgårda, Suomen Luonnonvalokuvaajien talvipäivät, Kuusamo Nature Photo, Kuva & Kamera –messut, Helsingin ja Turun kirjamessut ja Camera Borealis.

Kuviani ja tekstejäni on julkaistu mm. Kamera-lehdessä, LUMO-lehdessä, Luontokuva-lehdessä sekä Camera Naturassa ja olen saavuttanut maisemakuvillani menestystä niin kotimaisissa kuin kansainvälisissä luontokuvakilpailuissa mm. Vuoden luontokuva, Kuusamo Nature Photo, GDT European Wildlife Photographer of the Year, MontPhoto, The Golden Porpoise, Magical Nature, Fine Art Photography Awards ja Nordic Nature Photo Contest.

Vuonna 2017 ilmestyi Docendon kustantamana kirjani ”Pohjolan maagiset maisemat”. Olen panostanut niin näyttelyihini ja kirjaani kovasti tekemällä monia kuvausmatkoja kaikkiin Pohjoismaihin eli Suomeen, Ruotsiin, Norjaan, Islantiin ja Tanskaan mukaan lukien Grönlanti ja Färsaaret. Kuvausmatkat ovat vaatineet huolellista suunnittelua ja perehtymistä. Ehdoton suosikkini on Varangin niemimaa, jonne olen tehnyt kuusi kuvausmatkaa eri vuodenaikoina. Varangin niemimaan surrealistinen maisema on suurimmaksi osaksi saanut muotonsa ennen viimeistä jääkautta. Eriskummalliset kivikerrokset nousevat maisemasta kuin terävät veitset. Kiehtovien maisemien lisäksi Varangin niemimaa on loistava revontulikuvauspaikka.

Yritän työskennellä paljon eri visuaalisten elementtien parissa: muoto, väri, liike ja linjat. Unenomaisissa maisemakuvissa haluan nostaa katseen kohteeksi luonnon kiehtovat muodot. Luova assosiointi on isossa roolissa. Kun kuvaan liittyy tarina, siitä tulee puhutteleva. Tavoitteenani on aina sekä visuaalisesti vahva että teknisesti taidokas lopputulos.

Olen toiminut viime vuosikymmenet kielten opettajana korkea-asteella aikuiskoulutuksessa yliopistolla ja ammattikorkeakoulussa. Maisemakuvausta olen viime vuosina opettanut mm. Helsingin kameraseurassa, Työväen Sivistysliitossa, Axxellissa ja Arbiksessa. Valomaalaustyöpajoja olen vetänyt Metsähallituksen Lights On!-projektissa. Opettajana olen innostunut, innostava ja luova. Osaan asettua oppijan asemaan ja luoda rennon ja kannustavan ilmapiirin. Saamani palaute on ollut hyvin positiivista.

Itinerary

Day 1
1. päivä 9.8.2020; Lähtö Ivalosta

TARKEMPI OHJELMA LÄHETETÄÄN VARATESSA

* Lähtö Ivalosta aamusta 8-hengen minibussilla kohti Norjaa
* Ivalossa käydään kaupassa ennen lähtöä
* Ajo Norjaan, noin 5 tuntia. Matkan varrella kuvataan tarvittaessa.
* Lounas matkan varrella, omakustanteinen
* Majoittuminen Kongsfjord Gjestehusiin
* Kurssin aloitus

Day 2
2. päivä 10.8.2020: Workshop Kongsfjordissa

* workshop-päivä

Day 3
3. päivä 11.8.2020; Siirtyminen Vardöseen

* Siirtyminen Vardöseen
* Workshop-ilta

Day 4
4. päivä 12.8.2020; Workshop Vardössä

* aamupala majoituskohteessa
* workshop
* päivällinen

Day 5
5. päivä 13.8.2020; workshop-päivä

* workshop-päivä
* päivällinen

Day 6
6. päivä 14.8.2020; Paluupäivä

* aamulla check out majoituskohteesta
* paluumatka Ivaloon, matkan varrella kuvataan sopivissa kohdissa
* lounas matkan aikana, omakustanteinen
* saapuminen Ivaloon noin klo 17 aikoihin

Hinta sisältää

 • 2323 euroa/hlö kahden hengen huoneessa Kongsfjordissa ja Vardøssa
 • - Menopaluukuljetus Ivalon lentokentältä 8-hengen minibussilla Vardøseen ja Kongsfjordiin sekä kuljetukset workshopin aikana,
 • - majoitukset kahden hengen huoneissa,
 • - tee ja kahvi retkien aikana,
 • - Kirsi MacKenzien opetuksen,
 • - Jouni Männistö oppaana,
 • - workshop-ohjelman 5 päivälle,
 • - päiväretken Hornøyan lintusaarelle,
 • - Arctic Cameran vastuuvakuutuksen,
 • arvonlisäveron

Hinta ei sisällä

 • matkustajien henkilökohtaista matkavakuutusta, aamupalaloja, ruokia ja retkieväitä. Majoituksen yhteydessä on hyvät keittiö- ja ruokailutilat joten voit valmistaa aamupalat, ruoat ja retkieväät itse. Ruokaostoksia on mahdollista tehdä menomatkalla Suomen puolella sekä perillä Vardössä, valokuvauskalustoa kurssin aikana, säänmukaista vaatetusta ja muita henkilökohtaisia tavaroita, lisäyöpymisiä Ivalossa, lentoja sekä muita matkakuluja Ivaloon

You can send your enquiry via the form below.

Kirsi MacKenzien workshop; Varangin niemimaan surrealistiset kivimaisemat 9.-14.8.2020
Price From
2,323 Per Person
Add Travelers
Adult
2,323 Per Adult
Need Help With Booking? Send Us A Message

Trip Facts

 • 4
 • finnish
 • ivalo or Inari villages (from hotel)
 • ivalo or Inari villages (from hotel)
 • 9.-14.8.2020
%d bloggers like this: